Scheele Makelaars
Bel ons nu 0180 315 544

Startersvrijstelling van overdrachtsbelasting: hoe zit dat?

16-02-2023

 

Alles over de voorwaarden voor vrijstelling

Als starter hoef je geen overdrachtsbelasting te betalen bij de aankoop van een huis, mits je aan een aantal voorwaarden voldoet. Zo hangt de vrijstelling af van je leeftijd én van de koopsom van je woning. Heb je al een koopwoning, maar voldoe je verder aan alle voorwaarden? Dan hoef je misschien toch geen overdrachtsbelasting te betalen voor je volgende huis.

Als je een woning koopt, betaal je overdrachtsbelasting. Dit wordt afgerekend via de notaris. Het is een van de aanvullende kosten bij de aankoop van een woning. Als starter ben je (eenmalig) vrijgesteld van overdrachtsbelasting, mits je aan een aantal voorwaarden voldoet. Een daarvan is dat de woning die je koopt niet meer kost dan € 440.000.

Wanneer kun je een startersvrijstelling krijgen?

Daarvoor is het belangrijk om eerst te weten aan welke voorwaarden je moet voldoen voor een startersvrijstelling:

  • je bent op het moment van de koop nog geen 35 jaar oud
  • je gaat zelf wonen in het huis dat je koopt
  • je hebt nog niet eerder gebruikgemaakt van de startersvrijstelling
  • de totale koopsom, inculsief de tuin, schuur en garage, is niet hoger dan € 440.000  

Is de koopsom bijvoorbeeld € 450.000, dan betaal je helaas over het gehele bedrag overdrachtsbelasting en dus niet alleen over de € 10.000 boven het maximale aankoopbedrag. In dit geval: 2% van € 450.000 = € 9000.

Ook voor doorstromers

De naam ‘startersvrijstelling’ is een breed begrip. Zo kun je ook een beroep doen op deze regeling als je een doorstromer bent en dus al een woning bezit. Zolang je maar aan alle voorwaarden voldoet en nog niet eerder gebruik hebt gemaakt van de vrijstelling, want dat kan maar één keer.

Als een van jullie beiden 35 jaar of ouder is, dan betaalt alleen diegene overdrachtsbelasting over zijn of haar deel

Om de startersvrijstelling te krijgen, teken je de Verklaring overdrachtsbelasting startersvrijstelling die je ontvangt van de notaris. Hiermee verklaar je aan de Belastingdienst dat je aan alle voorwaarden voldoet.

Als een van jullie 35+ is

Wat als je samen een woning koopt onder de € 440.000, maar slechts een van jullie kan aanspraak maken op de startersvrijstelling? Bijvoorbeeld omdat jij al ouder bent dan 35 en je partner niet? Je betaalt ieder over je eigen deel van het huis overdrachtsbelasting. Worden jullie ieder voor de helft eigenaar, dan betaalt dus alleen degene die ouder is dan 35 jaar 2% overdrachtsbelasting over zijn of haar helft.

 

Bron: Funda 

Ongekend flexibel

De meest flexibele makelaar  in  Arnhem

Vriendelijk, flexibel en resultaatgericht. U bent in goede handen. We maken de verkoop van uw huis een geweldige ervaring, en de zoektocht naar een nieuwe woning een feest.

FUNDAmenteel beter.

Housenet 3 brengt websites van makelaars naar een tot op heden onbereikbaar niveau. Alle mogelijkheden van een groot woonportaal in uw eigen website. 

 

 

Zelfs naar Google ‘s maatstaven indrukwekkend.

De zoekmachine prestaties zijn ongekend en u beheert het allemaal zelf, zonder dat dit ten koste gaat van gebruikersgemak. 

Ongekend flexibel, ongeëvenaard creatief.

Bedenk de allermooiste manier om uw aanbod te laten zien, en doe die keer acht. Indrukwekkende, scherm vullende zoekresultatenpagina’s en detailpagina’s, in 8 variaties. 

Inloggen

Inloggen op mijn Scheele Makelaars. Heb je nog geen account? Maak er direct één aan!

Vergeten?

Nog geen account?